Woord vooraf

Dit blog gaat over (Grieks-)orthodoxe kloosters en kerken. Dus ook over ikonen, pelgrimeren en liturgie.
Tekst in grijs bevat een link.
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan de pagina.

dinsdag 13 november 2018

7 - ORTHODOX KLOOSTER IN DE PEEL: OVER DE KLOOSTERKLOK(KEN)

Dinsdag 13 november 2018 beleefde het Orthodox Klooster in de Peel opnieuw, na de priesterwijding van vader Silouan, een bijzonder moment: twee nieuwe klokken heeft de firma Eijsbouts uit Asten bezorgd, zodat na de renovatie de (nieuwe) klokkentoren een rijkdom van drie kloosterklokken kent. En dat is wel eens anders geweest. Jarenlang leverde dit ene klokje (foto) het vertrouwde klokgeluid.



Na de stichting van het klooster in 1989 heeft moeder Maria, eeuwige gedachtenis, tien jaar lang twee scheepsbellen als klokjes gebruikt (Foto Limburgs Dagblad 1992, Jan Paul Kuit)


Maar na het 10-jarig-jubileum-kerkfeest van 8 september 1999, hadden de zusters wat geld verzameld, en in de rondschrijfbrief staat te lezen:

 Asten, 5 november 1999
[... ] Daarna werd begonnen met een nog groter plan: het afbreken van het fietsenhok, en het opbouwen van een sacristie. Deze sacristie vormt ook een extra nooduitgang voor de kerk. Er werd een houten klokketoren gemaakt, dat op hoge poten over die nooduitgang heen staat! Onze speciale dank gaat uit naar al degenen die gedurende de afgelopen maanden door extra giften dit werk al grotendeels hebben mogelijk gemaakt. Want al deze onverwachte extra verbeteringen en verfraaiingen zijn voor het klooster financieel niet goed op te brengen. We hopen op nóg enkele giften vanuit de vriendenkring om alles af te werken. Extra giften zijn ook zeer welkom voor een klokje in de nieuwe toren!

En toen, zo melden de zusters, is m Maria op bezoek gegaan bij de gerenommeerde Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. Daar lag 'op de plank' nog een niet gestemde en afgekeurde klok: het versieringsrandje was 'mislukt'. Die mocht m Maria meenemen voor, zeg maar een 'grondstofprijs' van, omgerekend, € 395.

Van de ophanging van het klokje in de nieuwe klokkentoren of de (mogelijk officiële) ingebruikname ervan zijn mij helaas geen gegevens en foto's bekend. 

Maar een legende zegt dat het klokje, gegoten in 1998, mogelijk op 13 november 1999 (Heilige Johannes 
Chrysóstomos) is ingewijd. Op die dag diende volgens het programma vader Silouan, eeuwige gedachtenis, de Goddelijke Liturgie en de nieuwe sacristie is toegewijd aan de Heilige Chrysóstomos en de Heilige Basilius. Een ander verhaal, bij de zusters te horen, verbindt de datum 26/27 november 1999, toen de kapel van de Heilige Oda van Brabant werd ingewijd, met het klokje.

De renovatie van het dak van de kapel en de sacristie begon op 10 september 2018 met de sloop van de klokkentoren. Het klokje was twee dagen eerder, op het einde van de kloosterfeestdag, reeds in veiligheid gebracht. 

Op de bouwtekening staat de nieuwe, Griekse stijl, klokkentoren getekend met plaats voor twee klokken. Dus togen één van de zusters en de voorzitter van de Stichting Geboorte van de Moeder Gods naar de klokkengieterij in Asten om een nieuw klokje te verwerven. Dit bezoek was zeer prettig en instructief en leverde na een 'vergelijkend klokkenonderzoek' zelfs het idee voor twee nieuwe klokjes!

En vandaag was het dus zover: de adjunct-directeur van de firma Eijsbouts bracht twee nieuwe, glanzend gepoetste, klokken. Volgend jaar zal er dus niet meer één klokje te horen zijn, maar een samenspel van drie!